Verhoog het rendement van zonnepanelen tot 25%

Rendement Zonnepanelen Verhogen

Hoewel de zon het de laatste tijd wat heeft laten afweten, duimen we alvast voor een zonnige zomer en delen we daarom graag een aantal tips om straks het maximum uit zonnepanelen te halen.  

Wist je dat een PV-paneel gemiddeld 1% minder energie produceert per 2 graden warmer?

Het rendement van zonnepanelen wordt namelijk niet alleen bepaald door de kwaliteit van de panelen zelf, maar ook door de omgeving waarin ze zijn geïnstalleerd. Een cruciale factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar een aanzienlijke impact heeft, is bijvoorbeeld de keuze van de juiste dakbedekking.  

In dit artikel verkennen we hoe de juiste dakbedekking kan bijdragen tot een hoger rendement van zonnepanelen. Van het verlengen van de levensduur van het dak tot het optimaliseren van de omstandigheden voor opwekking van zonne-elektriciteit, ontdek hoe een goed gekozen dakbedekking een verschil kan maken voor de energie-efficiëntie van jouw zonnedakprojecten. 

3 omgevingsfactoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden 

Los van de kwaliteit van zonnepanelen, hebben verschillende omgevingsfactoren een grote impact op het rendement van zonnepanelen. 

1. Reflecterend vermogen  

Eén van de belangrijkste aspecten van dakbedekking die het rendement van zonnepanelen beïnvloedt, is het reflecterend vermogen. Dakbedekkingen met een hoog reflecterend vermogen weerkaatsen een groot deel van het zonlicht dat erop valt. Hierdoor blijft het dak koeler, wat op zijn beurt de efficiëntie van de zonnepanelen verhoogt.  

Helaas zijn de meest courante waterdichtingssystemen voor daken niet reflecterend, echter kan een topcoat op de bestaande dakbedekking een groot verschil maken. Zo produceert een dak met zonnepanelen met onze COOL-R coating erop aangebracht tot wel 25% meer energie dan op een onbehandeld dak.

2. Temperatuurbeheersing 

Naast het reflecterende vermogen is ook de temperatuur van het dakoppervlak een belangrijke factor. Dakbedekkingen die warmte absorberen, zoals traditionele zwarte bitumen of EPDM rubber, kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur van het dak stijgt tot maar liefst 90°C, waardoor de efficiëntie van zonnepanelen afneemt.

Door te kiezen voor een dakbedekking met een lager warmte-absorberend vermogen, zoals onze COOL-R coating, kan de temperatuur van het dakoppervlak worden verlaagd, waardoor de prestaties van de zonnepanelen worden geoptimaliseerd. Bovendien blijft je regenwater steeds helder!

Een dak behandeld met COOL-R heeft een temperatuursverschil tot 70% in vergelijking tot een niet-behandeld dak. 

3. Duurzaamheid en levensduur 

Een ander aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van dakbedekking in functie van zonnepanelen is de duurzaamheid en levensduur ervan. Zonnepanelen hebben een lange levensduur en het is belangrijk dat de dakbedekking die eronder ligt, deze levensduur evenaart.

De COOL-R coating biedt niet alleen een hoog reflecterend vermogen en temperatuurbeheersing, maar vult ook alle (haar)scheuren en verlengt de levensduur van het dak met minimaal 10 jaar. Dit zorgt voor een langdurige én kosteneffectieve oplossing voor zonnedakprojecten. 

Hoe de juiste dakbedekking kan bijdragen tot een hoger rendement van zonnepanelen

De keuze van de juiste dakbedekking kan een aanzienlijke impact hebben op het rendement van zonnepanelen. Door te kiezen voor een coating met een hoog reflecterend vermogen en een goede temperatuurbeheersing kan jij als professional in de bouwsector ervoor zorgen dat zonnedaken optimaal presteren. Een dak met COOL-R zorgt er niet alleen voor dat zonnepanelen meer energie produceren, ook de levensduur van het dak wordt verlengd én het regenwater blijft helder, waardoor het een win-win oplossing is voor zowel de energie-efficiëntie als de duurzaamheid van gebouwen. 

Bovendien is de investering voor het plaatsen van een COOL-R topcoat relatief laag in vergelijking tot het extra rendement van de zonnepanelen. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de grootte van het dak, kan deze investering al binnen twee jaar worden terugverdiend, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor professionals die streven naar duurzaamheid en kostenbesparing op lange termijn. 

Voor meer informatie over onze producten en oplossingen, neem gerust contact met ons op.

Onze account managers komen graag bij u langs met advies op maat van uw project of toepassing.

Contacteer ons